Actuele projecten

Projecten waarvoor wij momenteel geld zoeken

2024 – 001 Afval niet langer in de natuur!

In de omgeving van Madre Verde, in Palmares, wordt afval nog niet gestructureerd opgehaald. Daarom komt huishoudelijk afval zoals plastic tassen en flessen op straat en in de natuur terecht. Het vervuilt rivieren en komt uiteindelijk in zee. Madre Verde heeft nu een aantal keer met vrijwilligers het afval opgeruimd en de straten schoongemaakt. Nu willen ze dat structureler aanpakken. Met een campagne en informatiemateriaal willen ze de lokale bevolking bewust maken om al hun afval te scheiden en te bewaren totdat Madre Verde het op gezette tijden komt ophalen. Hiervoor zijn spullen nodig als informatiemateriaal, vuilniszakken en benzine voor de pick-up truck om het afval te verzamelen. Hiervoor is 3.475 euro gevraagd.

2024 – 002 Flessendoppen worden rijplaten.

Doppen van plastic flessen kunnen niet zoals de flessen zelf worden gerecycled tot nieuwe doppen. Je kan er wel andere dingen van maken. Het afgelopen jaar heeft Madre Verde 548 kilo flessendoppen ingezameld. Daarvan hebben ze rijplaten gemaakt, waarmee mensen die moeilijk ter been zijn of in een rolstoel zitten, makkelijker het strand op kunnen. Ook kunnen bospaden ermee worden ‘verhard’. Voor het inzamelen en opslaan van de doppen is allerlei materiaal nodig. Daarvoor wordt aan het ITF een bijdrage gevraagd van 625 euro.

2024 – 003 Cultuurbehoud door kunstnijverheid
De gemeenschap van de Ngäbe in El progreso de Comte wordt groter en raakt steeds meer onder invloed van de ‘moderne tijd’. De traditionele cultuur raakt hierdoor steeds meer verloren. De stichting Röga el Progreso de Comte, laat ouderen cursussen geven aan jongeren. Zij leren hoe je van natuurlijke materialen allerlei producten kunt maken, denk aan manden, kleden, hoeden, tassen. Omdat deze producten ook verkocht worden, levert dit een extra bron van inkomsten op. Zo blijft de kennis over het gebruik van natuurlijke materialen behouden en kunnen mensen wat extra’s verdienen. Hiervoor is 2.953 euro nodig.

2024 – 004 7000 bomen planten!

Herstel van de natuur is overal actueel. Met het ITF hebben we al bijgedragen aan het herbebossen van vele hectares land en rivieroevers. De Térraba gemeenschap wil nu 7.000 inheemse boomsoorten opkweken en uitplanten. Daarmee gaan ze een aantal stukken grasland, rivieroevers en waterbronnen herstellen en beschermen. Een langdurige klus die veel geld kost aan materiaal en arbeid. Aan het ITF wordt een bijdrage gevraagd van 6.623 euro.

2024 – 005 Een bibliotheek voor de Térraba

De Térraba gemeenschap wil graag een kleine bibliotheek realiseren voor het behoud van culturele boeken, boeken van historische waarde en andere belangrijke documenten en geschriften. Voor het maken van vitrinekasten, het verven en opknappen van de ruimte en het kopen van een computer en randapparatuur is 4.875 euro nodig.

2024 – 006 Een cacaoplantage van lokale soorten.
De vrouwengroep Susak uit Kachabri in Talamanca, wil een kleine cacaoplantage realiseren. Hiermee kan de gemeenschap extra inkomsten realiseren, wat hard nodig is na de Covid epidemie. Er wordt gebruik gemaakt van lokale cacao soorten en beproefde, traditionele plantmethoden. Voor materiaal en transport en het opkweken van de jonge bomen is in totaal 4.069 euro gevraagd.

2024 – 007 Aanplanten van bouwmateriaal

Grupo Apliña in Bajo Coen en Grupo Sëña uit Sepecue wonen in traditionele huizen waarvoor steeds vaker daken van golfplaat worden gebruikt. Golfplaat is duur en bovendien wordt het erg warm in huis. De planten waar ze het blad van gebruiken om hun daken traditioneel van te maken (een palmsoort) groeit er echter steeds minder. Nu wordt vaak voedsel geruild voor de palmbladeren met andere leden van de gemeenschap in naastliggende dorpen.
Omdat ze niet al hun eten kunnen ruilen, willen ze nu weer zelf palmen zaaien om zo op termijn weer hun eigen daken te produceren.
Hiervoor is voor beide groepen 2265 euro gevraagd, dus in totaal 4.530 euro.

2024 – 008 Hangmatten en mandenmakers

Steeds minder mensen in Bajo Coen weten hoe ze in het bos de juiste planten moeten vinden en oogsten om er vervolgens allerlei spullen van te maken, zoals hangmatten en manden. Om de kennis die er nog is over te brengen op de volgende generatie, wil de vrouwengroep Sebliak workshops organiseren. Hier is animo voor. Naast het eigen gebruik kunnen die spullen ook worden verkocht, waarmee mensen hun inkomen kunnen aanvullen. Voor de organisatie van de workshops en het materiaal voor de studenten wordt aan het ITF een bijdrage gevraagd van 3.029 euro.

2024 – 009 Natuureducatie

Ali Segura, met wie we al decennia samenwerken, maakt lesmateriaal voor kinderen over de natuur en het belang van natuurbescherming. Het behandelt de functie van de natuur als bron van eten, van materialen om mee te bouwen en spullen mee te maken, maar gaat ook over de rol van bossen als vastlegger van CO2, bron van zuurstof en vindplaats van geneeskrachtige planten.

Voor de ontwikkeling van het studiemateriaal, lesmateriaal (papier, potloden etc.) en het organiseren van een aantal bezoeken van natuurgebieden met de leerlingen, wordt het ITF een bijdrage van 3.150 euro gevraagd.

2024 – 010 Hulp aan Olinda en gehandicapte Malu (Sturge Weber syndroom)
Malu is 17 jaar en zwaar gehandicapt. Zij woont met haar moeder Olinda in de hoofdstad van Guatemala op een éénkamer appartement. Malu ligt daar altijd in de schemer.

Haar armen en benen functioneren niet en ook slechts één oog werkt. We willen hen helpen door een draaglift aan te schaffen en de huisvesting te verbeteren, zodat Malu ook naar buiten kan. Momenteel verblijft zij zeven dagen per week, 24 uur per dag in deze duistere hoek van hun huis. Ons doel is tenminste 10.000 euro te verzamelen.

Projecten uit 2023

GUATEMALA 

Uit Guatemala komen goede en minder goede berichten. Eind april is onze partner in het land, de vakbond CGTG, weer bezocht. 

– Goed nieuws is dat er al meer dan een jaar geen moord is gepleegd op een vakbondslid. Ook is de kinderarbeid in de stadseconomieën bijna verdwenen. Zo hier en daar zie je nog een schoenpoetsertje en op het platteland komt kinderarbeid nog voor, maar over het algemeen wordt er niemand onder de achttien meer aangenomen. Succes heeft vele vaders, maar we kunnen zeker stellen dat ook wij hieraan een bijdrage hebben geleverd. 

– Met de arbeidsomstandigheden en het arbeidsrecht is het nog droevig gesteld. Bezoeken zijn gebracht aan de tonijnindustrie en het grote ziekenhuis van de hoofdstad. We hoorden er droevige verhalen over uitbuiting en corruptie. De CGTG houdt dapper vol en wij zullen doorgaan haar daarbij te steunen. 

– Olinda Blancos is de secretaresse van het dagelijks bestuur van de CGTG. Zij heeft een zwaar gehandicapte dochter van 17 jaar. Haar armen en benen functioneren niet, ze kan niet praten, haar romp en hoofd zijn misgroeid en slechts een oog functioneert. Zij weegt nu meer dan 50 kilo en het lukt niet meer om haar te tillen. De woonomstandigheden zijn zeer slecht en Malu ligt de hele dag in de schemer. We gaan haar helpen met een tilmachine en een woning waar de omstandigheden beter zijn. Helpt u mee met een donatie onder vermelding van Malu? 

CARARA ECOLOGISCHE CORRIDOR, COSTA RICA 

In de Ecologische Corridor zijn we samen met Arbofilia onze werkzaamheden aan het afronden. Helaas is de gezondheid van onze partner Miguel Soto Cruz zwak. Er vindt nu alleen nog het laatste onderhoud plaats van de met steun van Trees for All aangeplante boompjes. We krijgen berichten dat de aanplant er goed bij staat. 

Sinds onze laatste reis in mei 2023 zijn de directe contacten met de mensen in het gebied versterkt. Daaruit zijn enkele kleine projecten voortgekomen die in onze vorige projectenlijst stonden. We hebben deze allemaal kunnen financieren. Ideële Verzekeringen heeft het project van de vrouwengroep in La Potenciana geadopteerd. In onze volgende nieuwsbrief hopen we te kunnen vertellen over de resultaten. 

COSTA RICA 

Afgelopen januari hebben we onze vrienden in Costa Rica bezocht. Er zijn nog altijd veel spanningen tussen de inheemse bevolking en de Spaanse/blanke bevolking. Dit leidt helaas met enige regelmaat tot geweld en zelfs moord. Toch is er ook goed nieuws te melden. 

– Er zijn nieuwe wetten aangenomen die de juridische positie van de inheemse bevolking hebben versterkt, met name in hun woongebieden. Dit heeft onder meer tot gevolg dat gronden binnen vastgestelde reservaten die in het verleden door blanken zijn verworven, uitsluitend aan de inheemse bevolking mogen worden verkocht. Het International Tree Fund is begonnen om samen met de Bribri, de Terraba en de Ngobe de financiering voor aankoop te realiseren. Deze gronden willen zij herbeplanten en toevoegen aan het oorspronkelijke oerwoud. 

– Extreme regenval in de Talamanca had eerdere economische projecten met kleinschalige bananenteelt vernield. Met behulp van uw donaties is dit weer hersteld, het ziet er prachtig uit. 

– De diversiteit aan planten in de Talamanca, in de omgeving van Coroma en Bajo Coen, is door de jaren heen drastisch verbeterd. Ook het aanbod van medicinale planten is fors uitgebreid. Omdat vaccinaties tegen corona voor de inheemse bevolking pas beschikbaar kwamen nadat alle anderen voorrang hadden gekregen, zijn er door de Awah’s eigen medicijnen ontwikkeld, die behoorlijk goed blijken te werken. 

– Al langer werken wij mee aan het ontwikkelen van boeken over de Bribri-cultuur. Er zijn nieuwe uitgaven gerealiseerd en de vraag is zo
groot dat er herdrukken nodig waren.
Deze boeken zijn bedoeld voor kinderen 

op de basisschool, maar ook middelbare scholen maken er gebruik van. 

– In Palmares is het park Madre Verde toegankelijk gemaakt voor rolstoelgebruikers, hier wordt enthousiast gebruik van gemaakt. Ook de wildcamera’s doen goed werk en leveren verrassende resultaten op.