Actuele projecten

Projecten waarvoor wij momenteel geld zoeken 2021

2021-01 Studiegeld voor Flor Morales Segura

Flor Morales is afkomstig uit de Bri-Bri-gemeenschap en studeert rechten. Als alleenstaande moeder van twee kinderen (13 en 15 jaar) zonder enige hulp van de staat, zijn haar financiële mogelijkheden zeer beperkt. Dat maakt het moeilijk haar studie af te ronden. Ze zit in haar derde jaar, maar kan het collegegeld en andere studiekosten niet meer betalen. Daarom doet ze een beroep op het ITF. Wij willen haar graan ondersteunen, want als ze haar studie heeft afgerond zal ze haar kennis inzetten om haar gemeenschap te ondersteunen bij de strijd tegen de voortdurende bedreiging van haar cultuur en leefomgeving. In totaal is 2730 euro nodig.

2021-002 Een cacaoplantage voor de toekomst

We werken al lang samen met de gemeenschap in Bajo Coen. Een drietal families, Grupo Pli, neemt om hun economische positie te verbeteren het initiatief een cacaoplantage te starten. Er is land beschikbaar dat geschikt is voor het aanplanten van 400 cacaobomen. Voor het opkweken van de cacaoboompjes, het uitplanten en materiaal om de bomen de eerste jaren te helpen bij hun groei wordt steun gevraagd van het ITF. We willen hen graag steunen met 1947 euro.

2021-003 Landaankoop voor bronbescherming

In Talamanca in het zuiden van Costa Rica werkt het ITF al lang samen met de indianengemeenschap van Bajo Coén. Haar leefgebied is sterk aangetast en ontbost. Recent is de gemeenschap in staat gesteld om een hectare land te kopen. Hier bevinden zich twee belangrijke bronnen die de grotere rivier Rio Sioli voeden. Het is belangrijk deze bronnen veilig te stellen door het land te herbebossen en de aangetaste bronnen te herstellen. Ook vorig jaar hebben we deze landaankoop ondersteund. Voor de aankoop van nog eens 0,3 hectare is 2275 euro nodig.

2021-004 Verbetering bezoekersfaciliteiten Madre Verde

Net als vorig jaar vraagt Madre Verde onze hulp bij het verder verbeteren van bezoekersfaciliteiten die nodig zijn om open te kunnen blijven. Vlakbij Palmares de Alajuela, min of meer in de centrale vallei van Costa Rica, bevindt zich Madre Verde, een natuurbeschermings- en educatie-‘park’. Het ITF ondersteunt de organisatie al jaren omdat het prachtige gebied een belangrijke functie heeft in natuureducatie. Honderden schoolklassen komen op bezoek en ook toeristen weten hun weg te vinden. Maar tegenwoordig mogen schoolklassen alleen komen als voldaan wordt aan nieuwe richtlijnen van de overheid voor faciliteiten. Er moet een receptie zijn, een toiletgebouw dat aan speciale eisen voldoet, een geschikte toegang tot het gebied en duidelijke bewegwijzering van de wandelpaden. Aan het ITF wordt wederom een bijdrage gevraagd van 2821 euro.

Afgeronde projecten uit 2020

GUATEMALA: steun en vervoer

Corona heeft in Guatemala hard toegeslagen. Een fors deel van de leden van vakbond CGTG is zijn werk en daarmee inkomen kwijtgeraakt. Velen zijn teruggekeerd naar hun oorspronkelijke werk als straatverkoper. Vanwege de lockdown die ook in Guatemala werd ingesteld, leidde dit tot conflicten met de overheid. Door het afsluiten van markten en verbieden van straatverkoop waren er zonder compensatie geen inkomsten en dus geen eten in huis. Veel acties, confrontaties, maar vooral ook diepe armoede en verdriet zijn het gevolg geweest. De maatregelen van de Guatemalteekse overheid dienen wel de elite, maar niet de bevolking.

Ook de financiële gevolgen voor de CGTG zijn groot, omdat leden hun contributie niet meer kunnen betalen. Het ITF heeft eenmalig bijgedragen in de organisatiekosten van de CGTG met een bedrag van 100.000 dollar. Ook is, zoals al eerder afgesproken, de aanschaf van een nieuwe jeep gefinancierd. De CGTG heeft ongeveer 140 afdelingen over het gehele land, waarvan sommigen zeer moeilijk bereikbaar zijn. Goed vervoer is voor hen dus van essentieel belang. Dit project is voor een derde gesubsidieerd
door Wilde Ganzen. De totale bijdrage was (afgerond) 24.000 dollar.

Vanwege corona konden wij dit jaar niet naar Guatemala reizen, hopelijk is dat binnen afzienbare termijn wel mogelijk.

COSTA RICA: Waterbronnen en medicinale planten

Ondanks een ook voor Costa Rica lastig jaar, is het gelukt alle projecten succesvol uit te voeren:

De Térraba (Project 2020-001 Herbebossing en natuurherstel) hebben succesvol een boomkwekerij opgezet, waarmee ze gedegradeerd land en rivieroevers hebben herbebost. Met een resterend deel van het projectgeld zullen zij deze nieuwe aanplant nog een tijd onderhouden, tot de bomen sterk genoeg zijn om zichzelf te redden.

De gemeenschap van Bajo Coén heeft het stuk land van project 2020-003 (Landaankoop voor bronbescherming) kunnen aankopen. De waterbronnen die er liggen zijn nu beschermd.

Onze trouwe partner Madre Verde heeft met onze bijdrage de faciliteiten – receptie, toiletgebouw en duidelijke bewegwijzering van de wandelpaden – van haar educatieve centrum kunnen verbeteren, waardoor dit weer voldoet aan de eisen van de overheid om schoolklassen te mogen ontvangen voor hun lesprogramma’s. (2020-004 Verbetering toegang en faciliteiten Madre Verde)

Dankzij enkele gulle giften hebben we extra projecten kunnen uitvoeren. Het ITF droeg bij aan de bouw van een huis voor culturele uitwisselingen bij de Cabecar, een inheemse gemeenschap in Talamanca. De vrouwengroep Sebliwak in deze streek heeft een hectare grond beplant met 200 soorten medicinale planten, die gebruikt kunnen worden in de afgelegen streek waar zij wonen.

Tot slot heeft de educatieve film van gesprekken met Bribri medicijnmannen (Awah’s) die wij vorig jaar hebben geholpen te produceren veel succes in de gemeenschappen. Er is een publieks- en een vertrouwelijke versie gemaakt – in de laatste worden geheimen van de cultuur besproken. De publieksversie is hier te bekijken.